Bronnenonderzoek met Delpher van de Koninklijke Bibliotheek

Andrea Berkelder
Channa Hoogervorst

Bibliotheken zijn een belangrijke partner voor het onderwijs. Zij zijn van oudsher de plek waar leerlingen die een spreekbeurt, werkstuk of opstel moeten maken, informatievaardigheden opdoen. Ook De Koninklijke Bibliotheek neemt die verantwoordelijkheid.

Want waar moeten leerlingen op letten als ze bronnenonderzoek doen? En hoe komt het dat verschillende kranten nieuws totaal anders kunnen brengen? In deze workshop laten we aan de hand van historische kranten in Delpher zien dat maatschappelijk debat van alle tijden is. We geven praktische opdrachten waarmee leerlingen direct aan de slag kunnen.

In Delpher vind je meer dan 100 miljoen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften van de 15de tot de 21ste eeuw. Gratis en voor iedereen. Doordat alle teksten woord voor woord doorzoekbaar zijn is Delpher een goudmijn voor onderzoek in welke vorm dan ook. En dus ook voor het onderwijs. Je kunt uren spitten en graven in Delpher en of het nu gaat om vergelijkend bronnenonderzoek, de geschiedenis van je voorouders of de krant van je geboortedag; je ontdekt steeds iets nieuws.