Technologie & Toepassing: betekenisvol onderwijs in het vmbo!

Roel van der Sloot

Technologie & Toepassing (T&T) is een nieuw examenvak voor vmbo theoretische leerweg. Leerlingen werken aan realistische problemen of vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Deze opdrachten vinden altijd plaats binnen één van de zeven bètawerelden.

In deze workshop ga ik in op de uitvoering van het vak binnen de school. Op het Fioretti College maken de leerlingen kennis met verschillende opdrachtgevers, dat zijn regionale bedrijven of maatschappelijke instellingen. Daarbij worden de leerlingen uitgedaagd om moderne technologieën toe te passen in de door hun bedachte oplossingen. Denk daarbij aan: 3D printen, lasersnijden, Arduino, Virtual Reality, greenscreen, robotica, enz. Tijdens de workshop zal ik laten zien hoe deze technologieën in de lespraktijk worden gebruikt en wat de uiteindelijke producten zijn die onze derde- en vierdejaars leerlingen opleveren en presenteren.

Als T&T-docent ben je constant bezig met het ontwikkelen van nieuw onderwijs. Het zoeken naar geschikte opdrachtgevers en dan samen komen tot een goede opdracht. Het integreren van de diverse technologieën maakt dit vak tot een mooie uitdaging voor leerlingen én docenten!